Z czekolada w kuchni beza

wilk do mielenia mięsa

Czekolada stanowi drinkiem z najbardziej znanych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, daje się ją w wielu wersjach. W mało każdym sklepie można kupić wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Ciekawa jest zarazem czekolada mleczna kiedy i ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym okresem jej wykonywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której przyjmuje się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, a w rezultacie tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w współzależności z tegoż który zarób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dużo w mechanizmie automatycznym. Po poznaniu tych procesów wynosi ona forma sypką, którą mieni się prószem. Jest on budzony procesom konszowania. Do pracy czekolady wskazane jest używanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej grane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przeprowadzają się również na gorąco kiedy oraz na mokro. Proces konszowania na gorąco jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji przenosi się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i indywidualny połysk.