Produkcja czekolady wedel

Czekolada jest drinkiem spośród najbardziej prestiżowych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, komunikuje się ją w moc wersjach. W prawie wszystkim sklepie można zdobyć wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Prosta jest jednocześnie czekolada mleczna kiedy i gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym etapem jej dostarczania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, a w rezultatu tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w zależności z tego który produkt wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana wysoko w procesie automatycznym. Po wejściu tych procesów wynosi ona cechę sypką, którą mieni się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do produkcji czekolady potrzebne jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej stosowane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu realizacji czekolady stosuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przeprowadzają się zarówno na gorąco kiedy również na mokro. Proces konszowania na sucho jest ważnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji kończy się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i wyjątkowy połysk.