Pakowanie prozniowe elk

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest wyposażeniem, którego działanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i utworzeniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki rozwiązanie pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i umieszcza je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na nowy sposób produktów spożywczych, przydatne są różne pakowaczki. I oczywiście produkty o wysokiej wadze i silnej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze podstawowym zamknięciem próżniowym, produkty o niskich rozmiarach i kruche (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma także jedną ogromną korzyść - wygodne użytkowanie, a zatem szybkość i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - łatwe w średnich rozmiarach też jak urządzenia wolnostojące, zaopatrzone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do stosowania ze względu na szybkość procesu (wprowadzenie do komory woreczka z utworem oraz uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) oraz możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Zaczyna się je zawsze w wielkich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są więc dania o minimalnych rozmiarach, w pakowaczce zapisuje się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe rzuca się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zrobione są z dużej wartości byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacje od wielkości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają nietypowe rozmiary, a to z kolei wchodzi na wybór woreczków, w które jest pakowana żywność.