Lokal gastronomiczny nad morzem

Każdy dom gastronomiczny wcześnie lub później staje przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla ogromniejszej kwoty ludzi. Przy czym porcje winnym być możliwe takie same i dokonane w jak najszybszym okresie by uniknąć strat smaku powstających z dużego przechowywania.

system symfoniaProgram Sage Symfonia | Systemy ERP | POLKAS

Na wesele innowacyjna technologia rozwiązała tenże temat oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone wewnątrz noże nacinając mięso podnoszą jego soczystość bez utrat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają też na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co dokonuje się na podniesienie poziomu higieny w tle książki. Na rynku wyróżniamy dwa rodzaje kotleciarek, dzielące się przede każdym napędem, mocą przerobową oraz dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy często z użytych materiałów, producenta i wykorzystanych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to naturalne urządzenie przeznaczone przede wszystkim do celu krajowego i drobnej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Wielką wadą tego gatunku narzędzi jest nieduża ilość zajmowanego miejsca, jednak z powodu dość wielkiej (od około 800 do 10 tys. zł) ceny mogą rodzić się nieopłacalne dla własnych użytkowników. Cechą jest wysoko mniejsza moc przerobowa w porównaniu z opisaną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to maszyna dedykowana przede wszystkim dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej walce z ostrzami obracane są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli służącego do faszerowania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem daje się być metoda operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten wariant urządzenia ma mało wiele mieszkania niż ręczny odpowiednik i wysoka cena (z ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest jasną przeszkodą do wykorzystywania jej w warunkach domowych.