Krajalnica do kapusty drewniana

Krajalnica do kapusty

Kiedyś kapustę kisiło się jesienią w prawdziwych beczkach. W dowolnym lubiącym się gospodarstwie domowym była poważna, ręczna krajalnica do kapusty. Cała rodzina brała udział w współczesnym przedsiębiorstwu. Krojenie kapusty na części to idealne zadanie potem te ćwiartki potrzeba było poszatkować. Krajalnica do kapusty była obowiązkowa. Wielka beczka z kiszoną kapustą występowała w piwnicach domów oraz przynosiła rodzinie przetrwanie zimy.

Teraz znowu powracamy do tych systemów. Zaprezentowało się, że własnoręcznie kiszona, smaczna oraz ekologiczna kapusta to skarb. Poprawił się tylko ćwicz na to kiszenie. Już nie potrzeba tegoż wyglądać raz w roku. Wykazałoby się, że kapustę możemy szatkować i ładować do małych pojemników, najlepiej z glinki ceramicznej także na bieżąco serwować ją do posiłków. Żeby czynić to wygodnie, szybko i pewnie dużo jest tworzyć piękny, nieduży sprzęt do jej szatkowania. Taka krajalnica do kapusty już niedługo będzie może w wszelkim domu.
U mnie już jest także dużo sobie to lubię. Od jesieni do późnej wiosny, raz w tygodniu przygotowuję niewielką porcję poszatkowanej kapusty. 2 główki dzięki krajalnicy w mig zmieniają się w kopczyk poszatkowanych wiórek. Teraz jeszcze sól, trochę wygniatania dłonią, tak żeby wyciąg z kapusty puścił a teraz można ładować na dowód do słoików. Słoiki noszę w jedno dosyć ciepłe miejsce (22′ – 23’C) i po trzech, czterech dniach można zajadać.
Wiadomo, kiszona kapusta to masa zdrowia. To witaminy oraz mikroelementy. To zdrowie. Jesz kapustę – będziesz skuteczny zaś będziesz tryskać zdrowiem.
Grupa jest szczęśliwa, posiłki są urozmaicone, i ja jestem dobry, iż w mig mam gotową surówkę do posiłku.
Że jeszcze ciut kminku. Przecież kminek tak się lubi z kapustą. Może odrobina tartej marchewki. Niech będzie kolorowo i smacznie.
Odrobina obrazu a szybko się zajadamy, aż się uszy trzęsą.
Kapusta kiszona toż stanowi zatem co lubi cała rodzina.
Nie oddaję sobie cieszyć się z kapustą, żebym nie krajalnica do niej.