Kasy fiskalne znin

Kuchnia polska umieszcza się w przewadze na daniach mięsnych. Więc od rodzaju w jaki wykonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie wynikiem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie można pisać tego, jeżeli jesteśmy sens schować je do lodówki, bo w trakcie mycia umieszczamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, które potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto wspominać o czystości w wypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

systemy business intelligenceBusiness Intelligence | Systemy ERP | POLKAS

Krojenie i przynoszenie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po skończeniu będzie ono jędrne i delikatne. Do cięcia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym stylem jest jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi to ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i styl.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy zrobić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół i przypraw. Żeby marynata świetnie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie dokonaną przez nas marynatę plus będzie znakomitsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto pamiętać, iż na im niższym ogniu będziemy to sprawiać, tym znacznie. Mięso odkłada się w większości z białka i tłuszczu, dlatego zbyt krótka oraz duża temperatura powoduje, że staje się ono suche i łykowate. Smażąc je na gorszej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu uchroni ono własną soczystość i zapach.