Hurtownia miesa opole

Na obszarze Polski jest niezliczona ilość hurtowni mięsa biorących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co daje dostarczanie świeżego materiału w nieznane miejsce kraju. Mięso to swoistymi słowy stosowane do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z dochodzącymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa określa się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w obiektach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub szukania w towarzystwu naturalnym.

Mięso rzadko bywa jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, jednak przeważnie jest wykorzystywane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną gamę produktów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten bynajmniej nie jest związany z kolorem, tylko korzysta się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z serii mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Świadczone przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w odpowiednim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Mięso jest oczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszelkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wychodzące z hurtowni mięsa są również doskonałym źródłem żelaza w stałej diecie, jakie stanowi wysoko lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.