Home Technika Czym są wilki do mięsa ?

Czym są wilki do mięsa ?

8 lutego 2016

system zarządzania magazynem

W przedsiębiorstwach gastronomicznych wykorzystuje się podobne urządzenia, jak te, które często mamy w swoich gospodarstwach domowych, z tą różnicą, że te do produkcji żywności przetworzonej na większą skalę, są po prostu większe i bardziej wydajne. Aby produkcja wyrobów garmażeryjnych szła jak najbardziej sprawnie i przy możliwie jak najniższym wykorzystaniu rąk ludzkich do pracy, potrzebne są urządzenia przyjmujące jednorazowo więcej wsadu – czyli ogromne garnki, brytfanny, oraz oczywiście maszyny przetwarzające surowiec w postaci mięsa czy warzyw na drobne kawałki, łatwiejsze w późniejszej obróbce termicznej.

Wilk do miesa to urządzenia gastronomiczne, wykorzystywane w restauracjach, w których przygotowuje się wszelkie potrawy „od zera”, czyli bez używania półproduktów w postaci zmielonego czy rozdrobnionego już mięsa. Również w przedsiębiorstwach garmażeryjnych, produkujących żywność pakowaną na większą skalę wykorzystuje się wilki do mięsa w celu rozdrobnienia dużych kawałków świeżego lub zamrożonego mięsa. Następnie w przedsiębiorstwach przetwarzających żywność takie rozdrobnione mięso pakuje się w folię i rozprowadza dalej – do hurtowni, restauracji, zakładów zbiorowego żywienia i tak dalej.

Sztuka przygotowywania żywności na dużą skalę opiera się w dużej mierze właśnie na wykorzystaniu specjalnych maszyn rozdrabniających, które pozwalają na rozdrobnienie w ciągu kilku minut wielu kilogramów surowego mięsa, bez potrzeby krojenia go na małe kawałki, zanim włoży się je do maszynki do mielenia mięsa. W przypadku małych gospodarstw domowych wystarczy w zupełności maszynka do mielenia mięsa, możemy też kupować mięso przemielone w sklepie lub w masarni. Jednak wilki do mięsa wykorzystuje się głównie do celów profesjonalnych, do mielenia i rozdrabniania mięsa na większą skalę, właśnie w przedsiębiorstwach, z których produkt trafia na półki sklepowe lub prosto do klienta.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

1 comment

You may also like

1 comment

Ernest 18 lipca 2016 at 12:53

Właśnie zastanawiam się nad wyborem maszynki do mielenia mięsa. Waham się między polskim producentem Ma-ga a Hendi. Zależy mi na dodatkowym chłodzeniu dzięki czemu maszynka będzie mogła pracować przez dłuższy czas. Dobrze by było, żeby elementy były wyjmowane, żebym mógł dokładnie wymyć urządzenie. 

Leave a Comment